Айыл чарба азыктарын кайра иштетүүнүн технологиясы кафедрасы
Кафедранын миссиясы
Проф. Б.Сыдыков атындагы «Айыл чарба продукциясын кайра иштетүү технологиясы» кафедрасынын миссиясы билимдүү жана кесиптик компетенцияларга ээ болгон жаңы типтеги квалификациялуу кадрларды даярдоону камсыз кылууга жана Кыргыз Республикасынын айыл чарба продукциясын кайра иштетүү тармагында жогорку окуу жайдын билим деңгээлин жогорулатууга багытталган.
Кафедранын билим берүү боюнча ишмердүүлүгү.
- Теориялык окутуу
- Практикалык иштер
- Илимий иштер
- Эл аралык кызматташтык/долбоорлор
- Тарбиялык иштер
БАГЫТЫ
Кафедра 610600 Айыл чарба азыктарын өндүрүү жана кайра иштетүү технологиясынын профилдери боюнча адистерди даярдайт:
Кафедранын бардык ишмердүүлүгү жаңы стандартка жана айыл чарба азыктарын кайра иштетүү тармагындагы илимдин акыркы жетишкендиктерине ылайык түзүлгөн окуу планын негизинде иш алып барууга багытталган.
Кафедранын бардык ишмердүүлүгү жаңы стандартка жана айыл чарба азыктарын кайра иштетүү тармагындагы илимдин акыркы жетишкендиктерине ылайык түзүлгөн окуу планын негизинде иш алып барууга багытталган.
Кафедра бюджеттик негизде илимий-изилдөө иштерин жүргүзөт:
- «Климаттын өзгөрүү шартында помидордун жана калемпирдин келечектүү сортторунун үрөндүүлүгүн изилдөө» – долбоордун жетекчиси, ач.и.к., доцент Осмоналиева К.Н., Капарова Э.Б. жб.
- «Жергиликтүү балыктарды кайра иштетүүнүн илимий жактан негизделген ресурс үнөмдөөчү технологияларын иштеп чыгуу жана жогорку аш болумдуу жана биологиялык баалуулугу бар балык тамак-аш азыктарын түзүү» – долбоордун жетекчиси, х.и.к., доцент Ж.М.Мааткеримова, С.П.Тарасова.
Кафедранын студенттери илимий-изилдөө иштерине активдүү катышып, студенттик конференцияларга, семинарларга докладдар менен чыгышат.
Студент Мукашева Айнуска, Техб-18, И.Раззаков атындагы КМТУнун “Логистика” кафедрасынын 10 жылдыгына арналган “Логистикалык борборлор – айыл чарбасын өнүктүрүүнүн кыймылдаткычтары” аттуу V Эл аралык илимий-практикалык конференцияда баяндама жасады. Ал «Айыл чарба жана тамак-аш азыктарынын сапаты жана коопсуздугу» деген темада баяндама жасап, II даражадагы диплом менен сыйланды (жетекчилери – доцент, х.и.к. Мааткеримова Ж.М., улуу окут.Капарова Э.Б.).
Магистрант В.Дрешпан Тамак-аш системалары саммити 2021 алкагында өткөн илимий-практикалык конференцияда «Кыргыз Республикасындагы азык-түлүк жана биологиялык коопсуздук» темасында баяндама жасады (жетекчилери – доцент, х.и.к. Мааткеримова Ж.М. ., улуу окут. Капарова Э.Б).
Кафедрада Эразмус+ программасынын колдоосу менен «Ресурстарды үнөмдөөчү өндүрүш логистикасында Болон принциптеринин негизинде магистрдик программаны иштеп чыгуу» долбоорун ишке ашырылуу менен максаты менеджерлерди окутуу жана квалификациясын жогорулатуу боюнча магистрлерди даярдоо долбооруна катышууда. Бул долбоорун негизги максаты ресурсту үнөмдөөчү өндүрүш логистикасы чөйрөсүндө өнөктөш өлкөлөр Россия, Казакстан жана Кыргызстанда, узак мөөнөттө туруктуу жана экологиялык жактан таза өндүрүш ыкмалары менен өндүрүш тармагын түзүү боюнча улуттук жана эл аралык компаниялардын керектөөлөрүн канааттандырууга багытталган. Долбоорго 6 мамлекет (Германия, Франция, Венгрия, Россия, Казакстан жана Кыргызстан), 10 университет катышууда.
2019-жылдын 6-ноябрында Эразмус+ – Продлог долбоорунун алкагында түзүлгөн агроөнөр жай комплексинин логистикасынын виртуалдык лабораториясынын ачылыш аземи болуп өттү.
Агроөнөр жай комплексинин логистикасынын виртуалдык лабораториясы лабораториялык жана практикалык окууларды өткөрүү, магистранттар үчүн диссертацияларды даярдоо, ошондой эле кайра иштетүү технологиясы жана өндүрүш логистикасы боюнча илимий-изилдөө иштерин жүргүзүү үчүн колдонулат.
Бул виртуалдык логистикалык лаборатория билим берүүдөгү инновациялык методдорду – билимди активдүү өздөштүрүү ыкмаларын (виртуалдык реалдуулук, 3D – моделдөө, маалыматтык технологиялар) колдонот, бул студенттерге жаңы билимди теренирээк жана эффективдүү пайдаланууга, окуу процессине көбүрөөк колдонууга жана окууга болгон мотивациясын жогорулатууга мүмкүндүк берет.
Заманбап шарттарда Кыргызстандын экономикасын өнүктүрүү үчүн логистикалык инфраструктураны түзүү жана айыл чарба чийки затттарын жана тамак-аш азыктарын өндүрүү, сактоо, ташуу, сатуу жана утилдештирүүдөгү логистикалык процесстерди оптималдаштыруу зарыл болуп калды. Бул проблемаларды чечуу агроөнөр жай комплексинде материалдык-техникалык жактан жабдуу жагында кадрларды даярдоонун методикасын өркүндөтүү зарылчылыгы менен байланышкан.
2019-жылдан бери кафедра балык өстүрүү жана аквакультура боюнча билим берүү потенциалын өнүктүрүү боюнча FishEDU эл аралык долбооруна (Чыгыш Финляндиянын UVF университети) катышып келет.
2020-жылдан баштап кафедра «Жогорку сапаттагы айыл-азык-түлүк продуктыларын туруктуу өндүрүү үчүн тармактарды колдоого багытталган жогорку билим берүүнүн мазмунун өнүктүрүү» AgroDEV долбоорунун иш-чараларын ишке ашырууга активдүү катышып келет.
Кафедранын курамы

Мааткеримова Жибек Мааткеримовна
Кафедра башчысы, доцент, х.и.к.
E-mail: maatkerimova.zhibek@mail.ru
Резюме
Ф.И.О: Мааткеримова Жибек Мааткеримовна
Туулган жылы: 1.12.1955
Туулган жери: Нарын обл. Кочкор району.
Кызматы жана иштеген жери: Проф.Б.Сыдыков атындагы айыл чарба азыктарын кайра иштетүүнүн технологиясы кафедрасы,.К.И.Скрябина атындагы КУАУ.
Билими: жогорку
Окумуштуу даражасы: х.и.к.
Окумуштуу наамы: доцент
Сыйлыктары: “Билим берүүнүн мыктысы” 2017 – ж.
Жалпы иш стажысы: 44 года
Иш тажырыйбасы: педагогикалык стажы- 20 жыл
Илимий изилдөөсүнүн аймагы: Айыл чарба азыктарын кайра иштетүү технологиясы.Тамак-аштын биологиялык коопсуздугу жана өндүрүү проблемалары.
Илимий эмгектеринин жалпы саны: 52 жарык көргөн илимий макалалар,5 методикалык көрсөтмө,ОМК
Окуткан сабактары: Малчарба азыктарын кайра иштетүү технологиясы; Сүт жана эт азыктарын кайра иштетүү технологиясы. Айыл чарба азыктарынын биохимиясы.
Практика жана квалификацияны жогорулатуу курстары:
-Тренинг – семинар “Understanding Lean»- Магдебург университети, Германия,
-Тренинг – семинар “Prod log scientific seminar»- Sigma-Clermont университети, Франция.
-Квалификацияны жогорулатуу- Семинар “Аккредитация образовательных программ”- Билим-Стандарт КР ББ жана ИМ.
-Башталгыч жана орто кесиптик билим берүүнүн программаларын жана уюмдарын көз карандысыз аккредитациялоону жүргүзүү – Агентство по аккредитации программ и организаций КР ББ жана ИМ.
Негизги илимий эмгектери:
1.Трипиперазин –трикобальт лимоннокислый пентагидрат, бактерициддик жана бактериостатикалык касиеттерге ээ болгон- автордук күбөлүк 1984 -ж.
2.Тетрапропил тетратиофосфата- пиперазинди ауунун ыкмасы- автордук күбөлүк 1986-ж.
- Пентахлорпиридиндин негизинде биологиялык активдүү кошулмалардын синтези.Известия АН КР.1990ж.
- НИЭВплазмасында бөлүкчөлөрдүн пайда болушу. ИХиХТ НАН КР 2000 -ж.
- Кычкыл сүт азыктарын өндүрүү технологиясы (йогурт, ачытылган бышырылган сүт, курут, сыр) (фермерлерди окутуу модулу) 2017 -ж.
- Макро жана микрокомпоненттери менен байытылган комбинацияланган тамак-аш азыктарын иштеп чыгуу КАНУнун жарчысы №4 2018-ж.
- Айыл чарба продукциясын өндүрүү жана кайра иштетүү боюнча логистикалык системаларды өнүктүрүү. «Борбордук Азияны туруктуу өнүктүрүү» Казак-Герман университетинин жарчысы №2 (11) 2018-ж.
- HACCP системасынын негизинде тамак-аш азыктарынын сапатын жана коопсуздугун камсыз кылуу. Вестник КАНУ №4.2021-ж.
Тил билүүсү: кыргыз,орус
Билимдер: компьютерде иштөө, программалар Еxcel; Power Point, Learning apps
Байланыш адреси: 0555784924, г.Бишкек, Кок-жар, ул Тон 213
Эл.почта: ( e-mail): maatkerimova.zhibek@mail.ru
Осмоналиева Курманжан Нажипбековна
Резюме
Толук аты: Осмоналиева Курманжан Нажипбековна
Туулган жылы: 22 июнь 1954ж.
Туулган жери: Кум-Арык айылы, Калинин району, Кыргыз Республикасы
Жумуш орду: К.И.Скрябина ат. Кыргыз улуттук агрардык университетинин проф. Б.Сыдыков ат. айыл чарба азыктарын кайра иштетүүнүн технологиясы кафедрасынын доценти
Билими: жогорку, К.И.Скрябин атындагы айыл чарба институту, агрономия факультети Илимий даражасы: айыл чарба илимдеринин кандидаты.Илимий наамы: «Технология» адистиги боюнча доцент.Сыйлыктары: Кырг.Дыйкан.ИИИ-нун «Ардак грамотасы» (1986ж.); Сокулук РК ЛКСМ-дын «Ардак грамотасы» (1987ж.); КУАУнун «Ардак грамотасы» (2008ж.); КР ББИМ-нин «Ардак грамотасы» (2010ж.); КР АЧМ -нин «Ардак грамотасы» (2010ж.); Кыргызстан Аялдар Конгрессинин «Ардак грамотасы» (2010ж.); КР-нын Өкмөтүнө караштуу мамелекеттик материалдые резерев фондусунун «Ардак грамотасы» (2013-ж.); Баткен районунун МА админис-трациясынын «Ардак грамотасы» (2018ж.); «Билим берүүнүн отличниги» төш белгиси (2021ж.)Жалпы иш стажы: 45 жыл, педагогикалык – 23 жылИш тажрыйбасы: Кыргыз дыйканчылык илим-изилдөө институтунун жашылча, мөмө-жемиш чарбасы жана өсүмдүктөрдү коргоо бөлүмү ( (1977-2002ж., кенже, улуу илимий кызматкер); К.И.Скрябин атындагы КАА өсүмдүк өстүрүүчүлүк кафедрасынын доцентин м.а. (1999-2002ж.); АЧАКИ технология бөлүмүнүн башчысы (2002-2014ж.); АЧАКИ технология кафедрасынын доценти (2014ж.).Илимий изилдөө чөйрөсү: жашылча өсүмдүктөрүнүн селекциясы жана үрөнчүлүгү, мөмө-жемиштерди жана дан азыктарын өндүрүү, кайра иштетүү жана сактоо технологиясы, агроөнөр жай комплексинин логистикасы.Окуган предметтери: Өсүмдүк чарба продукциясын сактоо жана кайра иштетүү технологиясы; Жашылча-жемиштерди консервациялоо технологиясы; Кургатуу технологиясы; Стандартташ-тыруу жана сертификациялоо; Жашылча-жемиштерди кайра иштетүү технологиясы; Агроөнөр-жай комплексиндеги инновациялык технологиялар; Илимдин жана өндүрүштүн азыркы көйгөйлөрү; Айыл чарба логистикасы; Айыл чарба өсүмдүктөрүнүн логистикасы.Квалификацияны жогорулатуу курстары: квалификацияны жогорулатуу курсу (ТСХА-Москва, 1981); илимий стажировка (Н.И. Вавилов а. ИИ – Ленинград, 1983); квалификацияны жогорулатуу курсу (КЖБ ИИИ – Ташкент, 1986); квалификацияны жогорулатуу курсу (Сирия – Ташкент, 1997); Эл аралык магистрдик курстар (КУАУ – Бишкек, 2007); Россиянын СМС академиясы (Кыргызстан – Бишкек, 2007); Өзгөчө кырдаалдар министрлигинде квалификацияны жогорулатуу курсу (Кара-Балта – Бишкек, 2008-ж.); квалификацияны жогорулатуу курсу (КР БИМ- Бишкек, 2019-ж.), квалификацияны жогорулатуу курсу (КУАУ – Бишкек, 2020), квалификацияны жана педагогикалык чеберчиликти жоргулатуу курсу (GIZ – КТУ-2020).Басылмалары: жарыяланган илимий, окуу-методикалык эмгектеринин жалпы саны – 88. Негизги илимий эмгектери: «Өсүмдүктөрдү алгачкы иштетүү жана сактоо технологиясы» дисциплинасы боюнча типтүү программа (Бишкек – 2005); «Орто Азия жана Кавказдагы жашылчаларды жыйнап алуу жана кайра иштетүүнүн бүгүнкү абалы» (Тайнан – 2006); «Багбанчылык жана жашылча өстүрүү» (Нарын – 2007); «AVRDC борборунун өндүрүш менен кайра иштетүү өндүрүшүнүн заманбап талаптарына жооп берген помидорунун жаңы сорттору» (Тбилиси -2013.), «Климаттын өзгөрүшүнүн шартында азык-түлүк коопсуздугун камсыз кылуу үчүн данды жана кайра иштетүү азыктарын сактоонун заманбап көйгөйлөрү» (Астана – 2014); «Мөмө-жемиштерди, козу карындарды жана дары-дармек өсүмдүктөрүн кургатуу технологиясы» (Бишкек – 2017); «Баткен облусунун шартында помидордун байыркы жана жергиликтүү ыңгайлаштырылган сортторун калыбына келтирүү»( Бишкек, 2018) ж.б.Тил билүүсү: орусча, англисче сөздүк менен эркин сүйлөйт.Ишмердүүлүгү: Копьютердик сабатуулук, студенттердин окуусун башакруу системасы менен иштөө (AVN, Moodle) программалары.
Дареги: Мобилдик телефон: 0555 345 593.
Эл.почтасы: E-mail: datkakurmanzhan@mail.ru
Эшимкулова Гулмира Фронтбековна
Резюме
Толук аты: Эшимкулова Гулмира Фронтбековна
Туулган жылы: 1-май 1974ж.
Туулган жери: Чүй облусу, Сокулукский району, Асылбаш айылы
Жумуш орду: К.И.Скрябина атындагы КУАУнун , АЧАКИТ кафедрасы, доцент
Билими: жогорку, К.И. Скрябин атындагы Кыргыз агрардык университети (1993-1999жж.)
Илиий даражасы: Айыл чарба илимдеринин кандидаты
Илимий наамы: Доцент
Жалпы эмгек стажы: 28 жыл
Сыйлыктары: К.И.Скрябина атындагы КАУ “Ардак Грамотасы”( 2007 ж.), Маданият, туризм жана спорт министрлигинин «Ардак Грамотасы» (2011ж.).
Илимий изилдөө чөйрөсү: Өсүмдүк азыктанын өндүрүүнүн технологиясын жана сапатын изилдөө
Басылмалар: 29
Окутуу дисциплинасы: Айыл чарба азыктарын жана чийки заттарын технохимиялык көзөмөлдөө; Өсүмдүк азыктарын сактоочу курулуштар жана шаймандар; Муздаткычтардын техникасы жана технологиясы; Материалдарды таңуу жана таңгактоо; Тамак аш азыктарынын мембрандык технологиясы; Дыйканчылык жана мал чарбачылыгынын тарыхы жана илимий изилдөөлөрдүн методологиясы; Өсүмдүк азыктарын кайра иштетүүнүн перспективдүү технологиялары; Продукцияларга эксперимент жүргүзүү жана пландоо .
Стажировка жана кесиптик өсүү: «Бойго жеткен аудитория үчүн тренингдерди өткөрүү методикасы» өркүндөтүү курстары (CAMP ALATOO, Бишкек).
Негизги илимий эмгектери: Илимий иштер, ОМК.
Тил билүүсү: Кыргызча, орусча, англис сөздүк менен
Иш чеберчилиги: Еxcel; PoverPoint, Learningapps компьютердик программалары, Дареги жана байнаныш номери:0700050174, Бишкек шаары, Скрябин көчөсү 19у үй , 10у батир
Эл.почтасы: ( e-mail): gulmirasymbat @mail.ru
Тарасова Светлана Петровна
Резюме
Толук аты-жөнү: Тарасова Светлана Петровна
Туулган датасы: 12.10.1958
Туулган жери: Жамбыл облусу, Чүй шаары. Казакстан
Позициясы жана иш орду: К.И.Скрябин атындагы КУАУнун ага окутуучусу. АЧАКИ
Билими : Жогорку
Даражасы: жок
Академиялык наамы: жок
Сыйлыктары: К.И.Скрябин атындагы КУАУнун Ардак грамотасы – 2010-ж
Жалпы эмгек стажы: 44 жыл
Иш стажы: педагогикалык стажы – 20 жыл
Илимий изилдөөлөр: Балык жана балык продуктыларынын технологиясыЖарыяланганИштеринин саны : 16Окулуучу сабактар: кайра иштетүүчү чакан ишканаларды долбоорлоо жана куруу; өндүрүш ишканалары үчүн жабдуулар; балык жана балык продуктыларынын технологиясы; Канаттуулардын этин кайра иштетүү технологиясы; ACS; Балыктарды азыктандыруу жана азыктандыруу, балыкты кайра иштетүү ыкмалары; балыктын жана балык продуктыларынын сапаты;Практика жана квалификацияны жогорулатуу курстары: Финляндия-2019Негизги илимий иштери: илимий макалалар; UMK; Фишка онлайн курсуТилдер: немис (негизги)Көндүмдөр: компьютерде иштөө, excel программалары; Power Point, үйрөнүү колдонмолоруБайланыш дареги: 0550014964, Бишкек ш., 7 м. Үй 56, квартира 58E-mail: (e-mail): sveta10_58@mail.ru
Оморова Замира Кулманбетова
Резюме
Толук аты: Оморова Замира Кулманбетовна
Туулган жылы: 03.06.1964г.
Туулган жери: Кемин району, Жаны-Алыш айылы
Жумуш орду: К.И.Скрябин атындагы Кыргыз улуттук агрардык университетинин технология факультетинин улуу окутуучусу
Билими: жогорку, Фрунзе политехникалык институту
Илимий даражасы: жок
Илимий наамы: жок
Жалпы иш стажы: 41 жыл
Сыйлыктары: КУАУнин «Ардак Грамотасы» (2007ж.), КР АПК нын Кесиптик кошунунун БК «Ардак Грамотасы» (2008 ж.), КМТУнин «Ардак Грамотасы» (2021ж.)
Иш тажрыбасы: Кемин райпосунда өндүрүштүн башчысы (1986-1999ж), К.И.Скрябин атындагы КУАУ (2002-2022, улуу окутуучу)
Илимий изилдөө чөйрөсү: Өсүмдүк азыктарын өндүрүү технологиясы
Басылмалар: 16
Окууган сабактары: Тамак-аш химиясы, тамактануу физиологиясы, айыл чарба азыктарын кайра иштетүү, нан, макарон жана кондитердик азыктардын технологиясы, ферментация өндүрүшүнүн технологиясы, айыл чарба азыктарын кайра иштетүү тарыхы
Стажировка жана кесиптик өсүү: 2018 «Айыл чарбасы аркылуу тамактануу практикасын бекемдөө» тренинг-семинар. Сертификат Тамактануу тармагында глобалдык өнөктөштүктү бекемдөө, натыйжаларды жана инновацияларды бөлүшүү SPRIN, 06.05.2019 “Жогорку окуу жайларынын окутуучуларынын кесиптик компетенттүүлүгүн жогорулатуу” квалификациясын жогорулатуу курсу Сертификат Кыргыз Республикасынын Билим берүү жана илим министрлигине караштуу Педагогикалык кызматкерлердин квалификациясын жогорулатуу жана кайра даярдоо боюнча Республикалык институт3, 03.06.2019. Мыкты тажрыйбалар жана HACCP боюнча семинар АӨБ долбоору – ТА – 9274 REG Кыргыз Республикасынын Экономика министрлигине караштуу Стандартташтыруу жана метрология боюнча сертификат борбору. ЦАРЕК, 30.10.2019 Агроазык-түлүк экспорту боюнча өнөктөштүк куралы жана преференциялардын жалпы тутуму боюнча семинар TALEX сертификаты Европа биримдигинде тажрыйба алмашуу, октябрь 2019-ж. Тоолуу аймактарды туруктуу өнүктүрүү үчүн CEMP alatoo сертификаты, 19-22-ноябрь, 2019-ж. Тобокелге негизделген текшерүү, мыкты өндүрүш жана гигиеналык практика жана HACCP боюнча семинар. Кыргыз Республикасынын Экономика министрлигине караштуу Стандартташтыруу жана метрология боюнча күбөлүк борбору. CAREC май-июнь 2020 “Moodle менен курстарды Үй шартында жашылча азыктарын сактоо технологиясы (бадыраң, помидор, салаттар, икра),түзүү” окуу программасы
Негизги илимий эмгектер: Үй шартында жашылча азыктарын сактоо технологиясы (бадыраң, помидор, салаттар, икра),түзүү” окуу программасы (2017 г.), патент «Дан өсүмдүктөрүнөн ачытылып жасалган профилактикалык суусундук» (2017 г.) , патент «Тамак-аш баалуулугу жогорулатылган кексин курамы”(2017г.)
Ишмердүүлүгү: Компьютердик сабаттуулук, студенттердин окуусун башкаруу системасы менен иштөө (AVN, Moodle)
Контактык дареги: Бишкек шаары, Абая көч. 4 б 226, 0772293976
Эл.почтасы: (e-mail) Omorova.64@mail.ru
Капарова Эльмира Берекеевна
Резюме
Толук аты: Капарова Эльмира Берекеевна
Туулган жылы: 23 апрель 1966 ж.
Туулган жери: Баткен ш. Кыргыз Республикасы
Жумуш орду: К.И.Скрябин атындагы Кыргыз улуттук агрардык университетинин проф.Б.Сыдыков атындагы айыл чарба азыктарын кайра иштетүүнүн технологиясы кафедрасынын улуу окутуучусу
Билими: жогорку, К.А.Тимирязев атындагы айыл чарба академиясы
Илимий даражасы: жок
Илимий наамы: жок
Жалпы иш стажы: 33 жыл
Сыйлыктары: КУАУнин «Ардак Грамотасы» (2007ж.), КР АПК нын Кесиптик кошунунун БК «Ардак Грамотасы» (2008 ж.), Айыл чарба министерлигинин «Ардак Грамотасы» (2011ж.), КР Өкмөтүнө караштуу мамлекеттик материалдык резервдер Фондунун «Ардак Грамотасы» (2013 ж.), Баткен районун мамлекеттик администрациясынын «Ардак Грамотасы» (2018 ж.)
Иш тажрыбасы: Кыргыз Республикасынын Улуттук илимдер академиясынын Ысык-Көл илимий борбору (1989-1990-ж., инженер), Элдик медицина илимий-өндүрүштүк борбору (1990-1998, снс), К.И.Скрябин атындагы КАА (1998-2002, улуу лаборант), К.И.Скрябин атындагы КУАУ (2002-2022, улуу окутуучу)
Илимий изилдөө чөйрөсү: Жашылча-жемиштерди сактоо технологиясы, мөмө-жемиштерди кайра иштетүүнүн ресурс үнөмдөөчү технологиясын өнүктүрүү, агроөнөр жай комплексинин логистикасы, айыл чарба продукциясынын сапаты жана коопсуздугу
Басылмалар: 26
Окууган сабактары: Тамак-аш азыктарын изилдөө методдору, Ун жана акшак технологиясы, Тамак-аш технологиясы жана инженерия, Айыл чарба азыктарынын биохимияся, тамак-аштык жана биологиялык активдүү кошулмалар, Тамак-аш азыктарын түзүү ыкмалары, Инновациялык технологиялар жана продукциянын сапатын и коопсуздугун көзөмөлдөө үчүн заманбап аспаптар
Стажировка жана кесиптик өсүү: «Lean Production жана Lean Logistics (TZ PULS өндүрүштүк логистика лабораториясы , Магдебург Университети , Германия (2019 ж.) “Prod log scientific seminar» nренинг – семинар, Sigma-Clermon университети,Франция (2019), «Логистика жана жеткирүү чынжырын башкаруу» семинары (Бишкек, «Global Technology Solutions» ЖЧК, Фонда Kuеhne колдосуу менен) (2019 ж.), GIZ тренинг курсу «Moodle платформасында окуу курстарын түзүү» (2020 ж.)
Негизги илимий эмгектер: «Үрөн үчүн помидор жана калемпир өстүрүү технологиясы боюнча колдонмо» (2016 г.) , «Абрикосту өстүрүүнүн агротехникасы» (2017 г.), «Джемдерди жана кыямдарды үй шартында өндүрүү технологиясы» (2017 г.), патент «Дан өсүмдүктөрүнөн ачытылып жасалган профилактикалык суусундук» (2017 г.) , патент «Тамак-аш баалуулугу жогорулатылган кексин курамы”(2017г.)
Ишмердүүлүгү: Компьютердик сабаттуулук, студенттердин окуусун башкаруу системасы менен иштөө (AVN, Moodle)
Контактык дареги: Бишкек шаары, Токтогул көч. 170А-7, 0709280567
Эл.почтасы: emkal2003@mail.ru
Примбетова Ляззат Дуйсековна
Резюме
Толук аты: Примбетова Лаззат Дуйсековна
Туулган жылы: 09 ноябрь 1967 жыл
Туулган жери: Шиели шаары, Кызыл-Орда областы Казакстан Республикасы
Жумуш орду: К.И.Скрябин атындагы Кыргыз улуттук агрардык университетинин технология факультетинин улуу окутуучусу
Билими: жогорку, Караганды кооперативтик институту Центросоюз
Илимий даражасы: жок
Илимий наамы: жок
Жалпы иш стажы: 32 жыл
Сыйлыктары: К.И.Скрябин атындыгы КУАУнин «Ардак Грамотасы» (2009ж.).
Иш тажрыбасы: Казакстан Республикасы бухгалтер-башкы бухгалтер (1990-2004жж), Бишкек финансы-экономикалык академиясы- окуу болумундоо-методист (2004-2006), К.И.Скрябин атындагы КУАУ (2007-2022, улуу окутуучу)
Илимий изилдөө чөйрөсү: Жеке зоотехник, мал чарба продуктыларын өндүрүүнүн технологиясы
Басылмалар: 20 басылма, анын ичинде 4 колдонмо
Окууган сабактары: Мал чарба продуктыларын сактоочу жайлар жана жабдуулар, Мал чарба азыктарын кайра иштетүү технологиясы, Тамак-аш азыктарынын процесстери жана аппараттары, Тамак-аш азыктарынын биологиялык коопсуздугу, Кайра иштетүүчү ишканалардын санитария жана гигиенасы, Өсүмдүк чарба продукциясын сактоо жана кайра иштетүү технологиясы, Өсүмдүк өстүрүүчүлүктүн негиздери. багбанчылык, өсүмдүк продукциясын кайра иштетүү технологиясы
Стажировка жана кесиптик өсүү: Тренинг БАЛЫК ЧАРБА ЖАНА АКВАкультура2017,
«ККны окутуудагы инновациялык технологиялар» (2017),
FishEDU долбоору “Жаңы продуктуну иштеп чыгуу” (2021), “ARQA” билим берүүнүн сапатын экспертизалоо жана аккредитациялоо боюнча көз карандысыз агенттиктин эксперти Нур-Султан (2021).
Негизги илимий эмгектер: «Биринчи тууган кунаажындардын сут продуктуулугун жогорулатуунун технологиялык методдору»; «Гематологиялык көрсөткүчтөр жана табигый каршылык»; «Ак-кара кунаажындардын энесинин жашына жараша өсүп-өнүгүшү»; «Чүй өрөөнүнүн шартында кара ала уйлардын сүт продуктуулугу жана сүттүн курамы»; «Азыркы кой чарбасында профессионалдык оорулардын коркунучу»;Тилдерди билүү: Казак, кыргыз, орус
Ишмердүүлүгү: Компьютердик сабаттуулук, студенттердин окуусун башкаруу системасы менен иштөө (AVN, Moodle)
Контактык дареги: 720001, г.Бишкек, ул Абая 2/3-6
Эл. почтасы: plazzat@inbox.ru
Телефондор: 0709990650,0552050457
Зарлыкова Гулиза Онолдуковна
Резюме
Аты-жөнү: Зарлыкова Гулиза Онолдуковна
Туулган жылы: 13.11.1984
Туулган жери: Чүй облусу, Кемин району, Кайыңды айылы
Позициясы жана иш орду: проф.Б.Сыдыков атындагы АЧАКИТ кафедрасынын улуу окутуучусу, К.И.Скрябин атындагы КУАУ
Билими: Жогорку билим, К.И.Скрябин атындагы КАУ
Даражасы: жок
Академиялык наамы: жок
Сыйлыктары: Грамота (К.И. Скрябин атындагы КУАУнун кесиптик бирлиги)
Жалпы иш стажы: 20 жыл
Иш стажы: педагогикалык стажы – 15 жыл (2007-2022жж)
Илимий багыты: Эт жана эт азыктарынын технологиясы
Жарыяланган эмгектердин саны: 5
Окулуучу сабактар: кайра иштетүүчү чакан ишканаларды долбоорлоо жана куруу; балык жана балык продуктыларынын технологиясы; Канаттуулардын этин кайра иштетүү технологиясы; Эт жана эт азыктарынын технологиясы; Сүт жана сүт азыктарынын технологиясы; Тамак-аш биологиялык активдүү кошулмалар.Практика жана квалификацияны жогорулатуу курстары: GIZ окуу курсу “Moodle платформасында курстарды түзүү”, FishEDU долбоорунун педагогикалык жайылтуу семинары, FishEDU долбоорунун “Жаңы продуктуну иштеп чыгуу” курсун пилоттук өткөрүү, Семинар тренинг «Педагогика жана психология: натыйжалуу окутуунун негиздери» К.И.Скрябин атындыгы КУАУ ; Суу-энергетика-азык-түлүктүн өз ара байланышынын негизинде секторлор аралык каржылоону стимулдаштыруу боюнча Борбордук Азия диалогу (2-фаза)Негизги илимий иштери: илимий макалалар; колдонмолорТилдер: кыргыз тили өздук, орус тили, немис тили (негизги)Көндүмдөр: компьютерде иштөө, программалары; Excel, Word, Power Point, AVNБайланыш дареги: 0555896969, Бишкек ш., Абай көчөсү 4/1 215Email почта: (e-mail) zarlykova84@mail.ru
Кафедранын тарыхы
Кыргыз агрардык университетинин 70 жылдык мааракесинин алдында 2002-жылдын 8-февралында университеттин ошол кездеги ректору Б.Сыдыковдун жетекчилиги менен технологиялык факультет түзүлгөн. Факультеттин курамына төмөнкүдөй кафедралар кирген: айыл чарба продуктыларын алгачкы иштетүү жана сактоо; айыл чарба өсүмдүктөрүн кайра иштетүү; мал чарба продукциясын кайра иштетүү. 2010-жылы кафедралар Айыл чарба продукциясын кайра иштетүү технологиясы кафедрасы деген аталыш менен бириктирилген. 2019-жылдан баштап кафедрага профессор Б.Сыдыковдун ысымы ыйгарылган. Кафедраны доцент, х.и.к., «Кыргыз Республикасынын билим берүүсүнүн отличниги» Маааткеримова Ж.М.жетектеп келе жатат.